Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUZSIKÁS

2016.04.03

 

A Muzsikás együttes  nemzetközi hírű Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes. 2008-ban az együttes a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésének a World Music Expo WOMEX-díjának kitüntetettje volt. A díjat 2008. november 2-án, ünnepi hangverseny keretében vették át Sevillában. Egyaránt fellépnek folk, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a jazz, a kelta zene vagy a zsidó zene sem. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théatre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall. Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi.

A Muzsikás együttes előadásai rendkívüli élménnyé teszik a hagyományos magyar népzenét. Zenélésük a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódját és improvizálásait követi a jellegzetes Muzsikás stílusban. A Muzsikás Európában, Amerikában, Japánban egyaránt ismert és közkedvelt, zenéltek Ausztráliában, Új-Zélandon, Taiwanban, Singapore-ban, Hong Kong-ban, Dél Afrikában. Műfajában a Muzsikás a legismertebb és legnépszerűbb együttes itthon és külföldön. Sokoldalúságukra jellemző, hogy egyaránt otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.

Elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, mint például Londonban a Royal Festival Hall vagy a Queen Elisabeth Hall, Párizsban a Théatre de la Ville, vagy a Cité de la Music, Rómában a Santa Cecila Akadémia, Amszterdamban a Concertgebouw, New Yorkban pedig a világ talán legnagyobb jelentőségű koncertterme a Carnegie Hall.Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok. .

A Muzsikás megvalósította a huszadik századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését. Neves szólistákkal (Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jandó Jenõ, Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes), kamaraegyüttesekkel (Takács Quartet, Keller Vonósnégyes, Bartók Vonósnégyes), kórusokkal (Pro Musica Leánykórus, Tomkins Énekegyüttes) és szimfonikus nagyzenekarokkal (Danubia Zenekar, BBC Skót Szimfonikusok, Radio France Szimfonikus Zenekar) lépnek fel óriási sikerrel itthon és külföldön.
A Muzsikás koncertjeinek rendszeres vendége Sebestyén Márta, akivel több közös albumot is jelentettek meg, 2005-től pedig Petrás Mária, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Alkalmanként fellépnek olyan falusi zenészekkel, táncosokkal is, akik gyerekkoruk óta ismerik a hagyományokat. A nagy hangversenyek mellett a Muzsikás rendkívül fontosnak tartja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyerektáncházat Budapesten és az összevont rendhagyó iskolai ének-zeneórákat szerte az országban.

Tagok:

 

 

Rendszeresen fellép velük a moldvai születésű Petrás Mária (ének), a táncelemekben, koreográfiában Farkas Zoltán és Tóth Ildikó dolgozik az együttessel. Korábban koncertjeiken rendszeres vendég volt Sebestyén Márta énekesnő is, akivel több közös albumot is kiadtak.

 

 

Díjaik

 

 

Muzsikás és Sebestyén Márta
a Zeneakadémián

Live at Liszt Academy
szezői kiadás MU-005
közreműködik:

Pro Musica Leánykar
vezető: Szabó Dénes


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

 


Csárdás és szökő Csávásról
Marosszéki táncdallamok
A kállai kettős
Kodály Zoltán: Hegyi éjszakák.
Kyrie Moldvából
Szól a kakas már
Kodály Zoltán: Zöld erdőben
Pe loc
Invirtita
A Bakonyba’ lakom
Bartók Béla: Senkim a világon
Édes Gergelem
Szép fejér pakulár
Mezőségi táncrend
Ének szent Istvánhoz
Kodály Zoltán: Ének szent István királyhozTöbben közülünk Kodály méltán világhíres módszerével kezdtük a zenetanulást. Azóta is életünk meghatározó része a muzsika. Van egy álmunk: átadni azt, amit nekünk a népzene, valamint Kodály és Bartók zenéje jelent. Ezért 1999-től kezdve minden évben adtunk egy-egy koncertet a Zeneakadémián az életművek népzenéhez való kapcsolódásának mindig más és más oldalát bemutatva.A koncertekről hangfelvételek készültek, ebből válogattuk a lemez anyagát, így óhatatlanul sok, számunkra kedves darab maradt ki. Végül is a középpontba a Pro Musica Leánykórussal 2003-ban tartott hangversenyünk került. Ez az összeállítás a Zeneakadémián nem ebben a formában hangzott el, mégis reméljük, hogy visszaadja a koncert hangulatát, többek között azokat a pillanatokat, amikor Bartók vagy Kodály műve szervesen kapcsolódik népdalhoz, népénekhez, hangszeres népzenéhez. Ilyen az album erőteljes, ritmikus népzenei indítását követően felhangzó Kodály kórusmű, az ezt követői moldvai népének, zsidó keserves majd egy másikKodály mű. Az album legtöbb darabja egy adott Bartók, vagy Kodály mű, vagy tétel népzenei anyagát mutatja be: Marosszéki táncdallamok, A kállai kettős dallamai, Ének Szent István királyhoz, Pe loc, Invirtita. Máshol hangulatában kötődik a népi dallam és műzene egymáshoz: a Kyrie moldvai népének és A hegyi éjszakák, vagy az egy szál hegedűn eljátszott rubato dallam és az őt követő kórusmű. Végül megjelennek autentikus népzenei folyamatok is: Csárdás és szökő Csávásról, Édes Gergelem Moldvából vagy a Mezőségi táncrend. Külön is felhívjuk a figyelmet az archaikus moldvai Szép fejér pakulár balladájára. 

 

The Bartók Album
with Alexander Balanescu and Márta Sebestyén
Ryko/Hannibal

 


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.

 

 
Elindultam a hazámból
Mérai lassú csárdás és szapora
Pásztornóták hosszúfurulyán
Forgácskúti legényes
Pejparipám rézpatkója
Bartók Béla: 28. duó – Bánkódás
Boncihidai ritka magyar
Porondos víz martján
Kanásztáncok két hegedûn
Jocul barbatesc
Bartók Béla: 32. duó
Máramarosi táncok
Botos tánc
Torontáli táncok
Ardeleana
Bartók Béla: 44. duó
Füzesi ritka magyar
Pe loc
Magyarbecei öreges csárdások
Dunántúli ugrósok
Dunántúli friss csárdások
A temetô kapu

 

  •  

 

 

 

 

A Zeneakadémián
Live at Liszt Academy
szezői kiadás MU-005

The Bartók Album
Ryko/Hannibal
HNCD 1439

Bartók album
Bartók album
szezői kiadás MU-001
PLATINALEMEZ!

 

 

Morning Star
Ryko/Hannibal
HNCD 1401

Maramaros
The lost Jewish music of Transylvania
Ryko/Hannibal
HNCD 1373

Szól a kakas már
The rooster is crying
szezői kiadás MU-003
ARANYLEMEZ!

 

 

Blues for Transylvania
Ryko/Hannibal
HNCD 1350

Ősz az idő
The time is Autumn
szezői kiadás MU-002
ARANYLEMEZ!

The Prisoner's Song
Ryko/Hannibal
HNCD 1341

 

 

Dúdoltan én Sebestyén Márta
Marta Sebestyen sings
Hungaroton
ARANYLEMEZ!

Nem arról hajnallik,
amerről hajnallott

Hungaroton
ARANYLEMEZ!

Nem úgy van most,
mint volt régen

It is not like it used to be
Hungaroton
ARANYLEMEZ!

 

Hazafelé

Homeward Bound

 

Élő népzene I.
Muzsikás

Living Hungarian Folk Music I.
Hungaroton
ARANYLEMEZ!

Szép hajnali csillag
Morning Star
szezői kiadás MU-004
ARANYLEM

 

 

 

Kettő

 

 

Márta Sebestyén
Muzsikás

Ryko/Hannibal
HNCD 1330

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.