Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÍK-ZENEKAR + INTERJÚ

2019.01.03

 

CSÍK JÁNOS .... aj ó Isten két kezével áldja meg...

 

 

 

INTERJUK 1 -2

Egy dal más képpen....

A Csík Zenekar


A Csík Zenekar évtizedek óta elismert közreműködője Magyarország népzenei életének. Számos sikeres koncert, táncház és zenei kiadvány tette egyre népszerűbbé nemcsak együttesüket, hanem a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt.

A szakmai közönség elismerését is bizonyítja, hogy 1991-ben elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet, a IV. Bonyhádi Népzenei Fesztivál Fődíját és ugyanitt a Magyar Rádió Különdíját is.Csík János zenekarának története nem mostanában kezdődött, épp 20 éve alakult meg az első formáció, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország talán legnépszerűbb, de mindenesetre egyik legkiválóbb népzenei együttese. Pedig a sikerhez nem vezetett egyenes út.

Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. Valószínűleg nem a véletlen műve volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz őket választották ki, hogy képviseljék Magyarország népi kultúráját Sidneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, s táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek. Bár az együttes összetétele az idők folyamán sokszor változott, többen már a kezdeti években az együttes tagjai, vagy előadásaik, lemezeik állandó közreműködői voltak. Ilyen volt Majorosi Marianna, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik vezető táncosa is volt, mostanra viszont már az ország egyik legjobb népdalénekeseként ismert, önálló lemeze is megjelent. A kontrás Kunos Tamás is – néhány év kihagyással – szinte végig az együttes tagja volt. Szabó Attila, a másik prímás 1995 óta játszik már az együttesben, miközben sokáig párhuzamosan az egri Gajdos prímása is volt. 2000 után több fiatal került az együttesbe, így a tangóharmonikán és cimbalmon egyformán kiváló Barcza Zsolt is.
2002-ben aztán tragikus esemény következett be. Csík János majdnem halálosnak bizonyult balesetet szenvedett. Kérdéses volt, hogy vehet-e még kezébe vonót valaha. Az egész népzenész társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, amin minden jelentős zenész ott volt. A zenekar ebben a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni, a másik prímás, Szabó Attila vezetésével biztosították, hogy a Csík név addig se menjen feledésbe, amíg névadójuk hónapokon át az ágyat nyomta. Aztán „Janika” kezdett felépülni, s fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére.
Hamarosan már nem csak a korábbi szintre sikerült visszakapaszkodni, hanem egyre újabb zenei ötletekkel álltak elő. Míg korábban szinte kizárólag az autentikus népzene képviselői voltak, egyre gyakrabban építettek be repertoárjukba – jobb elnevezés híján – leginkább világzenének minősíthető elemeket. Leginkább Szabó Attila hatására történhetett ez, aki már diákkora óta a gitározást is művelte, s különösen a blues állt hozzá közel, ilyen együttesekben is játszott. De kezdték egyik-másik nem népzenei együttes számait is népzenei hangszerekkel és dallamokkal átdolgozni. Kísérletezésük átütő sikerrel járt: „Senki nem ért semmit” című lemezük 2007-ben elnyerte „Az év hazai világzenei albuma” kategóriában a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének FONOGRAM-díját, s hamarosan aranylemez lett.
 • Elismerések
  2007. Fonogram-díj
  2009. Magyar Örökség Díj
  2010. Prima Primissima Díj
  2012. Budapestért-díj
  2013. Kossuth-díj
 
A ZENEKAR TAGJAI
(FORRÁS CSIKBAND.HU)

Csík János

hegedű, ének

Az Úr 1964. évének december havának 30. napján születtem. Lehet, hogy türelmetlen voltam, de ha egy kicsit lustább lettem volna talán akkor szilveszteri gyerekként születek. A nyugati asztrológia szerint Bak jegyében, a kínai szerint a Sárkány évében születtem. Gyerekkoromban sokat sportoltam még gyógytornára is jártam, de igazán a néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz. Hála Istennek az évek alatt a zenekar egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően sok helyre meghívtak muzsikálni nemcsak az országban, hanem külföldön is. Így bejárhattam szinte az egész világot. Remélem, ez a lehetőség még sokáig alkalmat ad arra, hogy sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.

 

Majorosi Marianna

ének

Teljes nevem Kökény Richárdné Majorosi Marianna. 1969-ben Békéscsabán születtem. Középiskola elvégzése után Szarvason tanultam a Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskolán. 2001-ben néptáncpedagógus diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Békéscsabán kezdtem táncolni 9 éves koromban. Végigjárva a létrát felkerültem a Balassi felnőtt táncegyüttesbe. Szarvasra kerülve is táncoltam a Tessedik táncegyüttesben és tanítottam az utánpótlást. 1990-ben a Magyar Állami Népi Együttes táncosa lettem, 1995-től énekesi feladatokat is betöltöttem. 1996-ban a női tánckar vezetője lettem. 1993-ban kerültem Bodza Klárához, aki “igazi énekest” faragott belőlem. 1994-ben Népművészet Ifjú Mestere címet kaptam és ebben az évben kerültem több zenekarba ( Magyar Tambura zenekar, Bekecs, Süvöltő, Csík Zenekar). 2000-ben született Bence, 2002-ben Gábor, 2005-ben Levente nevű kisfiaim. Ez időtájt velük töltöttem az időm nagy részét, de az éneklés és a tanítás is megmaradt. Üllőn lakom, ahol van egy gyerek és felnőtt tánccsoportom, akikkel 6 éve táncolunk.Szeretek kertészkedni, bútorokat felújítani, lakberendezni. Szeretek a családommal lenni.

Szabó Attila

hegedű, gitár

1968. július 31-én születtem Hatvanban. Általános és középiskolai tanulmányaimat Gödöllőn végeztem. Hat évesen kezdtem hegedűlni a helyi zeneiskolában és 13 voltam, amikor magamtól elkezdtem gitározni. Ez a két hangszer jelenleg is a két fő zenei irányvonalat jelenti életemben. 1991-ben történelem-ének-zene szakos tanári diplomát szereztem az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Főiskolai tanulmányaim során ismerkedtem meg az autentikus magyar népzenével, amely annyira megtetszett, hogy azonnal elkezdtem tanulni “magyarul hegedülni”. 1996-ban Ének-zene – Népzene szakos diplomát szereztem Nyíregyházán, majd 2005-ben a Debreceni Egyetem Néprajz szakát végeztem el. 18 évig tanítottam általános iskolában, középiskolában illetve zeneiskolában. A tanári pályát a Csík zenekar-beli nagyon megnövekedett elfoglaltságaim miatt fejeztem be 2009-ben.

1988-tól 2002-ig az egri Gajdos Zenekarban játszottam. A Csík Zenekarhoz 1995-ban csatlakoztam, 2002 óta csak ebben a népzenei együttesben játszom.

Az autentikus népzene mellett szívesen művelek más műfajokat is. Jelenleg az általam alapított The Crazy Little Things zenekarral, rockabilly-rock and roll – jellegű zenét játszunk. 2001-től rendszeres közreműködője voltam a 2010-ben sajnálatosan feloszlott Kispál és a borz zenekarnak.

 

Kunos Tamás

brácsa

1986 júliusa végzetes lett számomra. Brácsázni kezdtem a jászberényi zenész-táncos táborban. Ez a “sokk” hatás, ami 10 nap alatt történt, még ma is tart. Már ott eldőlt a pályafutásom.

A Csík Zenekar alapító tagja vagyok (1988). Igaz, röpke tízévnyi idő külön telt, sok muzsikával, tanulással, de 2001. január óta ismét a zenekarban játszom.

Köszönet az adatközlő zenészeknek, akiktől sokat tanulunk, Mester Lacinak az önzetlen segítségéért és a cigány muzsikusoknak, egy-egy ellopott technikáért.

Makó Péter

fúvós hangszerek

1979-ben születtem Nyíregyházán. 1986-ban kezdtem el citerázni, 1990 óta klarinétozom. A zeneiskola mellett édesapám rendszeresen elvitt magával lakodalmakba is zenélni dallamkészletem feltöltését elősegítendő. Vonószenekarban 1994 óta játszom. Az eltelt évek során a klarinéton kívül elkezdtem tárogatón, szaxofonon, dudán és különböző méretű furulyákon is játszani. 1999 óta a Budapest Táncegyüttes zenésze vagyok.

 

Barcza Zsolt

cimbalom, tangóharmonika

1978. június 30-án születtem Budapesten, mint egészen kicsi gyermek. Gyermekkoromat – hasonlóan Szabó Attila barátomhoz – Gödöllőn töltöttem, az általános iskolát és a gimnáziumot is itt végeztem el.

13 évesen támadt az az ötletem, hogy jó lenne zongorázni tanulni. Zongoratanárom Láng Gabriella zongoraművész volt, aki nagyon sok mindent tanított nem csak a zongorázásról, de a zenélésről, zenei gondolkodásról is.

A népzenével először a gimnáziumban találkoztam Dulai Zoltán barátom révén, akivel osztálytársak voltunk. Zoli a FIX-STIMM zenekar prímása volt. Kérdezte, nincs-e kedvem megtanulni harmónikázni. Persze rögtön megtetszett a dolog, így szép lassan belecsöppentem a népi “vonalba”.

Miután Gyöngyösön diplomáztam, Kecskemétre költöztem, itt találkoztam Csík Janival és zenekarával. Megkérdezte, lenne-e kedvem velük muzsikálni – és persze hogy volt! Azóta a Csík Zenekarban muzsikálok.

 

Bartók József

nagybőgő

1987-ben 10 éves koromban kezdtem el muzsikálni autentikus magyar népzenét.

Alapító tag voltam a FIX-STIMM zenekarban, akikkel a mai napig együtt muzsikálok, ha az időm engedi. 1999-óta a Budapest Táncegyüttes nagybőgőse vagyok.

2002-ben lettem a Csík Zenekar tagja, aminek nagyon örülök, és remélem sokáig fog tartani!

 

 

 

.

 
 
   


 

 

  

 

 

 

forrás: Csíkband 

 

 

DALSZÖVEGEK

Ez a vonat

Ez a vonat ha elindul hadd menjen
Énutánam senki ne keseregjen
Ha valaki énutánam kesereg
A jó Isten a két kezével áldja meg

Kicsi madár miért keseregsz az ágon
Nem csak te vagy elhagyott a világon
Nekem sincsen édesapám,sem anyám
A jó Isten mégis gondot visel rám

Életemben csak egyszer voltam boldog
Akkor is a két szememből könny hullott
Sírtam is én örömimban hogy szeretsz,
Bánatimban hogy az enyém nem lehetsz.

Az árgyélus kismadár

Az árgyélus kismadár,nem száll minden ágra
Én sem fekszem mindenhol a paplanos ágyba
Szánj meg,várj meg
Fordulj hozzám,csókolj meg.

Az én kedves vacsorám csak egy piros alma
Az én vetett nyoszolyám csak egy marék szalma
Szánj,meg,várj meg
Fordulj hozzám,csókolj meg

Azért hogy én ilyen sápadt vagyok
Ne gondold azt,hogy én beteg vagyok
A szerelem sápított meg engem
Mikor azt a legényt megszerettem

Édesanyám olyan tejet adott
Amitől a szívem meghasadott
Most is olyan szeretőm hagyott el
Míg én élek sosem felejtem el

Két pár csókot egy végből,egy végből
A legédesebbjéből
(Galambom) a legédesebbjéből

 

Csillag vagy fecske

Nem jöttél túl korán
De időm az volt,
Nagy komám lett
És ültünk büfékben,
Várva reád

Egymás hátát ütve,
Italokat küldve
Múltját sem sejtő,
Kékruhás nőknek

Maradj otthon, nézzél TV-t
Töksötét vonatokat mutat minden csatorna
Mennek utas nincs egy se
Csak a büfékocsiban állnak (részegen)
Ketten, amelyik rosszul van az vagyok én
Kár, hogy most mutatnak az elébb még
Istent dicsértem én

Nem kezdtünk nagyon bele
Semmibe, jössz úgyis te
És minek is bármit is
E kis időre

És aztán nem jötté'
Átgyúrtuk életté
Idő komámmal
Ez üldögélést

Maradj otthon, nézzél TV-t
Töksötét vonatokat mutat minden csatorna
Mennek utas nincs egy se
Csak a büfékocsiban állnak (részegen)
Ketten, amelyik rosszul van az vagyok én
Kár, hogy most mutatnak az elébb még
Istent dicsértem én

Végül is mindegy is
Tudtam, hogy nem is jössz
Este csillag voltál
Nappal meg fecske

Minden föld bevetve
Minden nő rendbe
Na, ezt hagyom itt neked
Te csillag vagy fecske!

Maradj otthon, nézzél TV-t
Töksötét vonatokat mutat minden csatorna
Mennek utas nincs egy se
Csak a büfékocsiban állnak (részegen)
Ketten, amelyik rosszul van az vagyok én
Kár, hogy most mutatnak az elébb még
Istent dicsértem én (részegen...)

De szertnék

Fényben ülés
És széltolás
A széléig
Merészkedés
Napfelkelés
Parton futás
Elbotolás
Fényben ülés
Napfelkelés
Parton futás
Elbotolás
Fényben ülés

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz lánykából nõ aztán meg néni
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

Ez bolondozás
Szárnnyal futás
Ikarusszal
De nem buszozás

Fényben ülés és széltolás a széléig merészkedés
Napfelkelés, parton futás, elbotolás, hanyatt dõlés
Elaluvás felébredés kertben ülés növénynövés
Hátradõlés napnyugovás fényben ülés hunyorítás

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz lánkából nõ aztán meg néni
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz fiúból legény aztán férfi
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni , hogy lesz lánykából (fiúból) nõ (legény) aztán meg néni (férfi)
És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

Én vagyok az, aki nem jó

Én vagyok az, aki nem jó,
Fellegajtót nyitogató.

Nyitogatom a felleget,
Sírok alatta eleget.

Ifiúságom telik el,
Azért a szívem hasad el.
(Az anyád ragyogós csillaga.)

Ifiúság gyöngykoszorú,
Ki elveszti de szomorú

De bolond volnék, ha búsulnék,
Ha a búnak helyet adnék

Én a búnak utat adok,
Magam pedig vígan járok

Madárka, madárka

Madárká,madárka csattogó rigócskák
Mind azt mondogatja,hazajön tavaszra
S ha tavaszra nem jön rózsa kinyílásra
Rózskinyílásra,búzapirulásra

A rózsa is kinyílt,s a búza is piros
S nem jött a madárkám csattogó rigócskám


Madárkám,madárkám,csattogó rigócskám
Pendítsd meg nevednek gyönyörű szólását
Pendítsd meg nevednek gyönyörű szólását
S fújj az én szívemnek vígasztaló nótát

Ej de csillag csillag,de szép hajnali csillag
Azt gondoltam,soha fel nem virradsz
fel kell kelni a sok szegény legénynek
Hej de katonának kell menni szegénynek

Hej de es az eső,nagy sár van az utcán
S ez a kislány sírva mos a kútnál
Sírva mondja az édesanyjának
Ej de szeretőjét viszik katonának

Szagos a rozmaring

Szagos a rozmaring,földre hajlik az ága
Pántlikás kalapom hideg szél fújdogálja
Fújjad szellő,úgysem soká fújdogálod már
Mert a Ferenc Jóska katonája leszek már

Sebesen forog a magyar gőzös kereke
Mikor a belseje regrutákkal van tele
Egy barna lány sírva kéri a mozdonyvezetőt
Hogy hozza vissza néki a regruta szeretőt

Egy asszonynak két eladó láyna
Az egyik szegfű,a másik majoránna.
Én a szegfűt választom magamnak
Kalapomba tűzöm bokrétának

Elmondhatom Istenem,Istenem
Hogy gyászba borult az egész életem
Gyászba borul fölöttem az ég is
Mert katona lettem babám én is

Jaj istenem így kell annak lenni
Kalocsáról ki kell masírozni
De olyan vígan megyek ki belőle
Úgysem volt egy szép szeretőm benne

Garibaldi csárdás kiskalapja,
Nemzetiszín szalag lobog rajta.
Nemzetiszín szalag lobog rajta,
Kossuth Lajos neve ragyog rajta.

1862.ben felment Garibaldi egy nagy hegyre
Onnan nézte szép Magyarországot
Hogy harcolnak a magyar huszárok

Piros alma, ne gurulj, ne gurulj,
Barna kislány ne búsulj, ne búsulj,
Nem búsulok, nem biz én, nem biz én,
Jővő ősszel menyasszony leszek én.

Árok mellé esett a lépésem,
Szomszéd asszony fia a kedvesem,
Ki- ki áll a kisajtó elébe,
Fáj a szive a páros életre.

 

Teljes koncert

A zenekar eddig megjelent CD-lemezei

Úgy élni, mint a fák címmel jelent meg Csík János születésnapi albuma, amely egyfajta félévszázados lenyomata a Kossuth-díjas művész zenei világának.

“Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt. Utóbbit jelentette a 2002-es autóbalesetem, amikor a halálból hoztak vissza, de ahogy a címadó dal is jelzi, optimistán kell továbblépni a nehézségeken. Szerepel egy dal a boldogságkeresésről is”.

 1. Sírva-vígadva
 2. Keserves, hoina és vert kezes
 3. Császárkörte nem vadalma
 4. Hegyen ülök
 5. A rózsa
 6. A fény felé
 7. A boldogság kereső
 8. Úgy élni, mint a fák

Amit szívedbe rejtesz 2014

Az elmúlt negyed évszázad alatt, mióta a zenekar teszi a dolgát sok kedves feladattal, zajos sikerrel és tanulságos tapasztalattal gazdagodtunk. Azt hiszem újra itt az ideje, hogy bebizonyítsuk méltók vagyunk a közönségünk bizalmára, szeretetére. Muzsikánkban igyekszünk megmutatni, hogy a mai gyorsan változó, az élet szépségeit lassan felejtő világunkban mindannyian, akik itt élünk, esendő, ennek ellenére szerethető, értékeket tisztelő emberek vagyunk. Hiszünk abban, hogy élhetünk hasznos, szép életet, de ehhez meg kell látnunk igényes szemmel, lélekkel, hogy hol, mit, mikor, hogyan tegyünk, viseljünk, együnk, igyunk, szeressünk. Még léteznek igazi értékek. Reméljük, a mi muzsikánk is azzá válik Önöknek. Szeretettel: Csík János”

 1. A faluban…Szászcsávási tánczene (Kunos Tamás)
 2. Csak egy dallam (Szabó Attila)
 3. Erzsébeti szvit…Kalotaszegről  a, Eleredt a könnyem… (Szabó Attila) b, How mountain girls can love (Ruby Rakes – Carter Stanley)
 4. Mesél az erdő (Földes László – Póka Egon – Tátrai Tibor – Szabó Attila)
 5. Oláhos, ahogy nekem tetszik (Makó Péter)
 6. Hallgató és szlovák forduló (Barcza Zsolt)
 7. Születtem, érkeztem… (Szabó Attila)
 8. Zár az égbolt (Kispál András – Lovasi András – Tóth Zoltán – Szabó Attila)
 9. Ember, fa (Csík János – Porteleki László – Ratkó József)
 10. Adagio Swingissimo (Lakatos Róbert – Csík János)
 11. Múltidéző (Majorosi Marianna)
 12. Köszöntő (Barcza Zsolt – Majorosi Marianna)
 13. Ráadás: Egyszer (Presser Gábor)

Csík zenekar:

Barcza Zsolt – cimbalom, harmonika

Bartók József – nagybőgő

Csík János – hegedű, ének

Kunos Tamás – Brácsa, brácsatambura, dob, ének

Majorosi Marianna – ének

Makó Péter – tárogató, szaxofon, klarinét, citera, ének

Szabó Attila – hegedű, gitár, ukulele, ének

Közreműködők:

Fekete Antal „Puma” – brácsa

Ferenczi György és a Rackajam

Lakatos Róbert – brácsa

Porteleki László – hegedű

Rúzsa Magdolna – ének

Felvétel, keverés: Dióssy D. Ákos

Zenei rendező: Salamon Beáta

Kiadó: Fonó Budai Zeneház

A Csík zenekar exkluzív dupla bakelit lemeze 1500 számozott példányban. Minden példányt személyesen dedikálnak a művészek.

“A sok sok kíváncsisággal bélelt, a tanulás nehéz gyötrelmeivel tarkított nap; a sok fiatalos lelkesedéssel, jó házibulikkal, táncházakkal fűszerezett, a jövőbe vetett hittel, reménnyel teli hónap; a biztatóan sikeres és tanítóan sikertelen évek – ezek jelentik a mi kis történelmünket és a muzsikánk – az mondja el legszebben a Csík zenekar igaz meséjét. Hallgassanak bele ebbe a zenés mesébe és hozzanak ezek a dallamok csendes nyugalmat, kedves emlékezést, juttassák eszükbe életük sok szép, igaz pillanatát.” (Csík János)

I/A 1.Be sok esô, be sok sár… | How much rain, how much mud… 4’ 26” (2013) 2. Ádámosi táncdallamok | Dance tunes from Ádámos 3’ 35” (2001) 3. Én vagyok az aki nem jó… | I am not the right one 3’ 54” (2013) 4. Györgyfalvi csárdás és szapora | Csárdás and swift dance from Györgyfalva 4’ 59” (2013) Összidô | Total time: 16’ 54”

I/B 1. Román dallamok magyar szaxofonos szívvel | Romanian tunes with a Hungarian feeling of the saxophone 8’ 37” (2013) 2. Búzai halottkísérô | Accompanying the deceased: a tune from Búza 4’ 11” (1994) 3. A kor falára | On the wall of the age 5’ 53” (2013) Összidô | Total time: 18’ 41”

II/A 1. Kalocsai katonadalok | Soldier’s songs from Kalocsa 6’ 13” (2008) 2. Ez a vonat ha elindult | If the train has started 8’ 11” (2008) 3. Széki hobo | A hobo from Szék 7’ 40” (2011) Összidô | Total time: 22’ 04”

II/B 1. Csillag vagy fecske | Star or swallow 4’ 15” (2013) 2. De szeretnék | I’d love to 5’ 21” (2013) 3. Gyimesi | A tune from the Gyimes region 3’ 49” (2013) 4. Most múlik pontosan | It is just going by 6’ 14” (2012, Sziget-Fesztivál, Csík zenekar: Daloskönyv) | (2012, Sziget-Festival, Csík Band: Daloskönyv) Összidô | Total time: 19’ 39”

A Csík zenekar | Csík Band:

BARCZA ZSOLT – cimbalom, harmonika | cimbalom, accordeon (I/A1,2,3,4, I/B1,3, II/A1,3, II/B1,2,3,4)

BARTÓK JÓZSEF – nagybőgő | double bass (I/A1,4, I/B1,3, II/A1,2,3, II/B1,2,3,4)

CSÍK JÁNOS – hegedű, ének | fiddle, voice (I/A1,2,3,4, I/B2,3, II/A1,2,3, II/B1,2,4)

KUNOS TAMÁS – brácsa | viola (I/A1,2,4, I/B1,3, II/A1,2,3, II/B1,2,4)

MAJOROSI MARIANNA – ének | voice (I/A2,4, I/B3, II/A1,2,3, II/B2,4)

MAKÓ PÉTER – tárogató, szaxofon, klarinét | tárogató, saxophone, clarinet (I/B1,3, II/A1,3, II/B1,2,3,)

SZABÓ ATTILA – hegedű, gitár, ének | fiddle, guitar, voice (I/A1,2,4, I/B3, II/A1,2,3, II/B1,2,3,4)

Közreműködő barátaink | Contributing friends:

CSENTE TIBOR – nagybőgő | double bass (I/B2)

DRESCH MIHÁLY – szaxofon | saxophone (I/B1)

FEKETE ANTAL – brácsa | viola (I/B2,B3)

FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM (II/A2,A3)

KISS TIBOR – ének | voice (II/B4)

MIHALIK ÁBEL – dob | drums (I/B3)

MOLNÁR MIKLÓS – hegedű | fiddle (I/B2)

NÉMETH FERENC – ének | voice (I/A1, I/B2)

PRESSER GÁBOR – zongora | piano (I/B3, II/B4)

SÁNTA JÁNOS – nagybőgő | double bass (I/A2)

VASS LÓRÁNT – brácsa | viola (I/B2)

Lélekképek (2011)

1., Juhmérés Mérában | 6'33"(Trad.- Barcza Zsolt)
2., "Ne bánkódjék senki köztünk..." | 5'04" (Trad.- Makó Péter)
3., Adagio | 6'45"(Trad.- Juhász Gyula- Bartók József)
4., A széki hobo | 7'33"
a) Minek nékem a nagy kőház? (Trad.- Csík János - Ferenczi György - Szabó Attila)
b) Közép-európai hobo blues II. (Póka Egon - Földes László)
5., Silladri | 2'26"(Trad.- Csík János)
6., Fehér galamb | 5'24"(Beethoven - Barcza Zsolt)
7., Fekete l'amoure | 5' 10" (Kiss Tibor - Csík zenekar)
8., Szerelmesnek nehéz lenni | 4' 18" (Szabó Attila - Lovasi András - Majorosi Marianna)
9., Földtörténet | 3'56" (Bräutigam Gábor - Kispál András - Lovasi András - Szabó Attila)
10., Tébolyda | 6' 04" (Kiss Tibor - Csík zenekar)
11., Szívrablás | 6'03" (Kispál András - Lovasi András - Tóth Zoltán - Barcza Zsolt - Szabó Attila)
12., A nagy utcán | 6'34" (Trad.- Szabó Attila)
13., Suite | 11'41" (Trad.- Csík János - Lukács Miklós)

ifj. Barcza Zsolt - cimbalom, tangóharmonika, ének
Bartók József - bőgő, ütőgardon, ének
Csík János - hegedű, ének
Kunos Tamás - brácsa, ének
Majorosi Marianna - ének
Makó Péter - szaxofon, klarinét
Szabó Attila - hegedű, gitár, ének

KÖZREMŰKÖDŐK:
FERENCI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM
VIVACE KAMARAZENEKAR
ÔZE ÁRON (próza)
KISS TIBOR (ének)
LOVASI ANDRÁS (ének)
PÁL ISTVÁN "SZALONNA" (hegedű) • ISTVÁN "SZALONNA" PÁL (fi ddle)

 

Képtalálat a következőre: „csík zenekar szívest örömest”

 

1., Juhmérés Mérában | 6'33"(Trad.- Barcza Zsolt)
2., "Ne bánkódjék senki köztünk..." | 5'04" (Trad.- Makó Péter)
3., Adagio | 6'45"(Trad.- Juhász Gyula- Bartók József)
4., A széki hobo | 7'33"
a) Minek nékem a nagy kőház? (Trad.- Csík János - Ferenczi György - Szabó Attila)
b) Közép-európai hobo blues II. (Póka Egon - Földes László)
5., Silladri | 2'26"(Trad.- Csík János)
6., Fehér galamb | 5'24"(Beethoven - Barcza Zsolt)
7., Fekete l'amoure | 5' 10" (Kiss Tibor - Csík zenekar)
8., Szerelmesnek nehéz lenni | 4' 18" (Szabó Attila - Lovasi András - Majorosi Marianna)
9., Földtörténet | 3'56" (Bräutigam Gábor - Kispál András - Lovasi András - Szabó Attila)
10., Tébolyda | 6' 04" (Kiss Tibor - Csík zenekar)
11., Szívrablás | 6'03" (Kispál András - Lovasi András - Tóth Zoltán - Barcza Zsolt - Szabó Attila)
12., A nagy utcán | 6'34" (Trad.- Szabó Attila)
13., Suite | 11'41" (Trad.- Csík János - Lukács Miklós)

ifj. Barcza Zsolt - cimbalom, tangóharmonika, ének
Bartók József - bőgő, ütőgardon, ének
Csík János - hegedű, ének
Kunos Tamás - brácsa, ének
Majorosi Marianna - ének
Makó Péter - szaxofon, klarinét
Szabó Attila - hegedű, gitár, ének


KÖZREMŰKÖDŐK:
FERENCI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM
VIVACE KAMARAZENEKAR
ÔZE ÁRON (próza)
KISS TIBOR (ének)
LOVASI ANDRÁS (ének)
PÁL ISTVÁN "SZALONNA" (hegedű)

1., Hóban, fényben
2., Lassan elfogynak az ünnepek
3., "Mostan kinyílt egy szép rózsavirág..."
4., "Karácsonynak éjszakáján..."

 

 

Képtalálat a következőre: „csík zenekarez a vonat”

Ez a vonat elindult,
hadd menjen...


1., Az árgyélus kismadár...
2., Madárka, madárka...
3., Kalocsai katonadal, csárdás, friss és mars
4., Gyimesi héjsza szívből, bár egy kicsit gátlástalanul
5., Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen...
6., Vas megyei népdal, régi lakodalmi csárdás Szombathelyről
7., Most múlik pontosan
8., Csillag vagy fecske
9., Bánat, bánat
10., Magyarpéterlaki asztali nóta, forduló és cigánycsárdás
11., Szórakoztató pásztordal mulatozáskor
12., Kiskunhalasi hallgató csárdás és friss
Ráadás (Közreműködik: Lovasi András - mp3 formátumban)

 

Senki nem ért semmit

1., Lekaszálták már a rétet
2., Méhkereki romános dudán
3., Catalina, Catalina
4., Eleki román táncmuzsika
5., Pálpaliné balladája
6., Ugyanazokat
7., Dal teázáshoz
8., De szeretnék
9., Báli muzsika
10., Senki nem ért semmit
11., Az édesen játszó prímás
12., Bolyongok

 
Be sok eső, be sok sár

1., Be sok eső, be sok sár
2., Kiskunsági táncdallamok
3., "Kaszárnya, kaszárnya…"
4., Boldog szomorúdal
5., Bogyiszlói ugrós és friss
6., Ádámosi pontoó, csárdás, szökő és öreges pontozó amúgy fiatalosan Kis-Küküllő mentéről
7., "Én vagyok az, aki nem jó…"
8., Legényes, lakoldalmi csárdás és szapora

15 éves jubileumi koncertfelvétel. (Az aláhúzott dalok letölthető demók.)
A kor falára

1., Hallgató, csárdás, ugrós és friss Bogyiszlóról
2., Szilágysági csárdás és cigánycsárdás
3., Bihari román táncmuzsika
4., "Két út van előttem..."
5., Ádámosi csárdás és friss
6., Öreges pontozó amúgy fiatalosan
7., "Én vagyok az aki nem jó"
8., Legényes
9., Lakodalmi csárdás és szapora Györgyfalváról
10., "A kor falára"
11., Altató
12., Keserédes nosztalgia
 
Tiszta szívvel

1., Kunverbunk
2., Oláhos, Lassú és frisscsárdás
3., Rózsa, rózsa, labdarózsa levele…
4., Csárdás, friss és mars
5., Keserves, lassúmagyaros és féloláhos
6., Sebesforduló, csárdás és verbunk
7., Karácsonyi és Újévi köszöntő
8., Calus
9., Halottkísérő
10., Öreges és lassúcsárdás, szökős és cigánycsárdás
11., Hétlépés
 
"Boldog szomorú dal"

1., "Boldog szomorú dal"
2., Magyarszováti furulya muzsika
3., Összerázás és négyes
4., Román népzene Erdélyből
5., Alföldi nóták
6., Hallgató és magyar csárdás
7., Szórakoztató muzsika
8., Bogártelki hajnali csárdás és sebescsárdás
9., Halotti mars

Az aláhúzott dalok meghallgatható és letölthető demók. A meghallgatáshoz iTunes vagy QuickTime szoftver szükséges.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csarodas&gmail.com

(csarodás, 2015.05.14 14:40)

Végiglapoztam ezt az oldalt.
Előbb csak néhány régi dalszöveget kerestem. Aztán itt ragadtam.
Tisztelt Varjasi Úr!
Köszönet e nagyszerű értékmegőrzésért.

szilasie@t-online.hi

(szilasi edit, 2013.03.16 09:35)

Kedves és tisztelt Csík zenekar!
Sok szeretettel gratulálok, jó egészséget és napi örömöt kívánok!
Nagyon boldog vagyok, hogy baráti társaságom évekkel ezelőtt megismertette velem zenéjüket, munkájukat!
Üdvözlettel Szilasi Edit

szilasie@t-online.hi

(szilasi edit, 2013.03.16 09:32)

tánc

(tánc, 2012.01.31 23:18)

http://www.youtube.com/watch?v=RRwzF3E6nGQ

Slovensko

(Márta Mayer Suli, 2011.10.07 22:08)

Nagy tiszteloje vagyok a Csik zenekar munkásságának. Felvidéki magyarként más fullel hallgatom a zenéjuket.A Most mulik pontosan cimu dal nagyon felkavart ahogy prezentálták. Istenem az emberi érzések mélységét és magasságát ilyen mesteri fokon eloadni nagy muvészet, csak gratulálni tudok a muvészetukhoz.Ilyenkor az emberbol elojon a jo érzés hogy jo magyarnak lenni. koszonom az élmenyt-jo munkásságot kivánok a jovoben is .

Magyarpéterlaki zenészek

(Varjasi Imre, 2010.04.07 13:47)

Itt vannak ni! A magyarpéterlaki zenészek! :-)
https://nepzene2.eoldal.hu/cikkek/nepzenekarok/magyarpeterlaka-tanczeneje

Szaszregen

(Biro Lajos, 2009.03.26 12:55)

Hova tuntek el az oldalrol a magyarpeterlaki zeneszek?