Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyarság zeneszerszámai - A tekerőlant

2022.02.17

Képtalálat a következőre: „nyenyere” Forgólant, nyenyere: a hegedűnél nagyobb, alakjában hasonló testű húros hangszer, amelyet vonó helyett, folyamatosan forgatott korong szólaltat meg. Vannak dallamjátszó és dudakíséret jellegű, állandóan hangzó húrjai. A dallamjátszó húron billentyűk segítségével változtatják a hangmagasságot.

Kapcsolódó kép

 

A X. századtól egész Európában elterjedt, akkoriban kifejezetten arisztokratikus hangszer volt. Hívták "organistrumnak" az állandóan zengő burdonhúrok orgánumáról, volt a neve "forgatólant", főképp francia területeken, de talán legérdekesebb a "symphonia" név, ami összhangzást jelent. A múlt század elején már "kolduslant", "nyenyere" névvel illették, régi fénye megkopott, a kor, amit képviselt, elfelejtődött.

Képtalálat a következőre: „tekerőlant”

Magyarországon az első írásos emlék a XVI. századból maradt ránk, a kuruckorban ábrázolják először. Népi hangszerként az Alföld középső és déli részén volt használatos.

A tekerőlant virágkorát a XVIII. sz.-ban Franciaországban élte. Hazánkba kerülve a szegényparasztság, a tanyavilág hangszere lett. Népzenét játszanak rajta bizonyos hangnemi és improvizálási lehetőséggel.

Ma reneszánszát éli, historikus hangszerként ugyanolyan megbecsülés övezi ezt az érdekes, régi hangszert, mint fénykorában, mikor fejedelmek udvaraiban játszottak rajta.

 

Képtalálat a következőre: „nyenyere”

 Tekerőlant mechanizmusa Teste lehet csellóhoz, vagy lanthoz hasonló, hossza 75 cm, legnagyobb szélessége 35 cm, legnagyobb magassága 21 cm körül van. Három húrjának neve: "prím" , "recsegő" és "bőgő". Fő részei: test (dob), kulcsszekrény és kottaház. A forgatás jobb kézzel a hangszer testének jobb oldalán elhelyezett karral történik. A kereket ugyanúgy gyantázni kell, mint a hegedű vonóját. A hangszer ellentétes oldalán a "fej"-ben négy húr hangolására alkalmas kulcs található. A hangszer külső részén kétsoros kromatikusbillentyűzet van.

 http://www.musicart.hu/bourdon/#video

http://www.musicart.hu/bourdon/#mp3

http://www.youtube.com/watch?v=29B1NRaSjo0&feature=related

 

Tekerőlant

Forrás: Wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.