Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Panek Kati

2009.10.18

 

 

Panek Kati és a Bodzafa:
A Panek Katié

Ami nekünk Sebestyén Márta és a Muzsikás, az Erdélynek Panek Kati és a Bodzafa. A hetvenes években kialakuló, és a körülményeket ismerve önmagán túlmutató erdélyi táncházmozgalom motorjaként és meghatározó együtteseként váltak ismertté előbb odahaza, aztán hírük és zenéjük, "sokak bánatára" és még többek örömére már nem ismert határokat.
A lemez Panek Katié, a legendás zenekarból már csak Ő él Erdélyben, ahol a Kolozsvári Magyar Színház színésznője, a többiek a nyolcvanas évek óta világ különböző pontján dolgoznak. Előbb 1997-ben találkoztak Kolozsváron, az erdélyi táncház húsz éves találkozóján, majd két esztendőre rá Budapesten a Fonó Budai Zeneház stúdiójában, ahol már a lemezfelvételre gyűltek össze. Mint a korábbiak, ez is hibátlanra sikerült, utánozhatatlanra, és ebben Panek Kati gyönyörű hangjának és énekstílusának kiemelkedő szerepe van. Egy, 1986-ban Panek Katiról megjelent méltatással ajánljuk a felvételeket:
"...Mert a bárki ajkán elhangozható dalt előadásával, nem mindennapi hangjával kimetszi a világmindenségből, egyedüli lehetőségnek érzem, ahogy énekli, amit tőle hallottam, ezután már másképp nem akarom hallani, elönt az igazira, a valódira való rátalálás öröme."

 

"Erdélyben a táncház 1977-ben alakult. Akkoriban még nem oktattuk a táncot-zenét, csak tanítottuk. És tanultunk az öregektől. Majd egymástól. És mulattunk veszettül, mintha felejteni a veszteségeket és a jövőtlenséget. És veszekedtünk-versengtünk-vitatkoztunk-védtük egymást, végletekben váltakozva, ahogy az magyarul szokás. De bármi történt is, a tánc, az együttmuzsikálás összebékített, mert a zenében feloldódik a háborúság és a nézetkülönbség. Kivált, hogy amúgy is egy nézeten voltunk arra nézendő, hogy nagyon sötét jelenből még sötétebb jövőnek nézünk elébe. De abban a kilátástalanságban is úgy fényeskedett a bánatcsillagunk és olyan vakítóan ragyogott a bánatnapunk, hogy éjjelünk-nappalunk nem volt népzene nélkül. Mint ahogy egymás nélkül sem. (...) Amit megtanultunk, szinte azonnal igyekeztünk megosztani mindenkivel. Az újra-felfedezés kitörő örömével. Hogy mienk ez a muzsika. És ezt már nem vehetik el tőlünk.
Az akkori idők felvételeiből válogattunk az erdélyi táncház 30 éves születésnapjára. Bele lehet kötni a házi felvételek minőségébe. De egy korosztálynak azért nincs ennél szebb, mert minden hiányosságukkal, ezek a felvételek a világmegváltó korszakunkat idézik."
- Panek Kati

Magyarózdi nagy híd alatt

magyarózdi nagy híd alatt galambom
folyik a szerelem patak galambom
aki abból csuhaj vizet iszik
babájától elbúcsúzik galambom

én is abból vizet ittam galambom
a babámtól elbúcsúztam galambom
úgy elbúcsúztam szegénytől
mint ősszel fa levelétől galambom

magyarózdon van egy malom galambom
bánatot őrelnek azon galambom
nékem is van csuhaj egy bánatom
odaviszem lejáratom galambom

http://www.folkradio.hu/mediatar/magyarozdrol.pps

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.gazsa.hu/images/panek_kati_small.jpg&imgrefurl=http://www.gazsa.hu/index.php%3Finf%3Dpanekkati&h=63&w=145&sz=10&hl=hu&start=10&um=1&usg=__5W-Ec-XAbdQgNN1a1qTJfSEm5gc=&tbnid=fAxrP497lKgN4M:&tbnh=41&tbnw=95&prev=/images%3Fq%3Dpanek%2Bkati%26um%3D1%26hl%3Dhu%26rlz%3D1T4ADBR_enHU229HU229%26sa%3DN

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.