Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FABATKA

2008.09.21

 

Íme néhány hallgatható zenéjük:

http://www.fabatka.ro/content.php?id=2

                                2.Karácsonyi koncertek

A zenekar kezdete egészen 1997-re megy vissza, amikor Ségercz Feri és az általa indított pásztorfurulya és népzene kurzus diákjai aktívan muzsikálni kezdtek. Akkor a gyerekek 13 és 17 év közöttiek voltak. A felcsíki, a moldvai és a gyímesi népzenét folyamatosan tanulták és játszották. A koncertanyag kialakulása ezzel egyidőben kezdődött. A színpadi produkciót már egy továbbgondolt, helyenként improvizatív zenélés jellemezte. Ez a folyamat sajátos átdolgozásokhoz vezetett.             

A ma szóló Fabatka zene jó néhány évig érlelődött.
Az elképzelés, hogy népzenei alapokból gazdálkodva, ízléses zenét hozzanak létre.
A zenekar 2005-2006-ban nagy változáson ment át, amikor a régi tanítványokból elhivatott zenészek váltak. Ugyanakkor csatlakoztak olyan képzett zenészek, akik jól érezték magukat a műfajban. Így szólalt meg egy jóval érettebb, kimunkáltabb zene, ami azóta éli színpadi életét.

            Első kiadványuk a"Tegnap és  ma mentem haza…” (2000) címet viseli, ezen felcsíki és moldvai muzsika hallható, valamint néhány áthangszerelt és átdolgozott moldvai ihletésű szám.
Második kazettájuk 2002 áprilisában került kiadásra, “…hogy szeresszen i világ” címen. Ezután a "Virágos kenderem elázott a tóba..." c. kiadvány készült el, de kiadatlan maradt, mivel nem voltak megfelelő körülmények, és aktualitását vesztette. Harmadik zenei anyaguk,
a „Nyáron piros, télen kék...” címen fog megjelenni hamarosan, a Fonó gondozásában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.