Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyelvemlékünk kincsei. Zsiványszavak és azok szótára a Hajdúságból

2018.05.14

Varjasi Imre

Néhány érdekesség.

Zsiványok - zsiványszavak és azok szótára

A hajdúböszörmény levéltárban a közgyűlési jegyzőkönyv 1840-ben kelt egyik végzéséből  megtudhatjuk, hogy a Hajdúkerület börtöne, amely a böszörményi kerületház alatt volt, és négy cellából állt, levegőtlen volt, és a talajvízben tocsogtak a rabok. Ezért annak renoválását, később pedig egy földszinti börtönszárny megépítését is elrendelték az elöljárók. Egy korábbi dokumentumból pedig az is kiderül, hogy egykor itt raboskodott az Alföld egyik híres - hírhedt betyárja, Angyal Bandi is.

Képtalálat a következőre: „angyal bandi”

Angyal Bandit ábrázoló mézeskalács ütőfa

Zsiványszavak

A magyar bűnözők nyelvéről hosszú évszázadokon keresztül alig készültek feljegyzések. Ismerjük ugyan egy táskákból lopó tolvaj nevét Filetlen Pálét. A Filetlen- esetünkben a Fületlen visszaeső bűnözőre utaló beszédes név, lévén egyik fülét neve alapján már levágták. A feljegyzés 1364-ből való, s Filetlent az akkori feljegyzések Szatyorvágóként említenek, azonban az első tolvajnyelvi szójegyzék csak jóval későbbről, pontosabban 1776-ből maradt fent egy Sóváry Józsefre, Oláh Andrásra, Szabó Miskára és Varga Erzsókra halálos ítéletet kimondó bírósági per iratai között. Az akasztófára ítélt négy zsivány egy kiterjedt vásári tolvaj-bandát alkotott. A Debrecen és Hajdúböszörmény közötti Mélyvölgyi csárdában, kedvenc tartózkodási helyükön pedig még segítették is őket, ahol a csapszék kocsmárosai orgazdaként működtek együtt a bandával. 1775-ös bírósági perükben az eljáró bíró nagy figyelmet fordított a zsiványok titkos nyelvének megfejtésére is, ezért a bűnözők használta szavakat külön is feljegyeztette.

Képtalálat a következőre: „betyár népdalok”

Elsősorban a porkolábok által illetve a kihallgatások alkalmával gyűjtött kifejezések képezték a mai nyelvemlék alapját. Így készült el 1776-ban Hajdúböszörményben egy 78 kifejezést tartalmazó zsiványnyelvi lista is. A szójegyzék a tolvajéletben használatos szavakat sorolja fel. Megtalálhatók benne  a különböző bűnözők elnevezései, mint például a Komnyik azaz orgazda, Nyalavi ami annyit tett, hogy a zsiványok közt a legjobb, vagy olvashatjuk azoknak a megnevezését, akiktől lopni szándékoztak, például a Jordántól vagyis a zsidótól. De értesülhetünk e szójegyzékből a vásári tolvajok különböző cselekedeteiről is: Ha például valaki Pufra innyázott azaz hitelbe ivott és közben füstölőzött magyarul pipázott az bizony Megtopánkásodott azaz berúgott. A vásári tolvajlás jellemző szavai is felbukkannak a hajdúkerületi iratanyagban: Rajzolni  például annyit tett, hogy valaki lopott, Nagy viz jenetése sokaság a vásárban,  a Parás, erszény nélkül pénzre utalt a zsebben, míg Kútazni a zsebből történő lopást jelentette. Az ellopandó tárgyak megjelölésére is találunk kifejezést. A Gagyi volt az arany, a Leves az ezüstpénzre utalt. Ami a zsivány szótárral kapcsolatban nagyon fontos tényező, egyben továbbélését is jelentette egy 1782 elején keletkezett hajdúkerületi irat, egy másik hajdúsági tolvajbanda pere. A korábban összegyűjtött szójegyzéket ugyan is a bíró utasítására újra elővették és kibővítették. Így kerülhetett át az 1776-os zsiványszótár másolata az 1782-es per dokumentumai közé. Ez a változat ugyan nem marad fenn a Hajdúkerület iratanyagában viszont a nevezetes szójegyzék egy hiteles másolata, amelyet Jablonczay Petes János főjegyző, későbbi hajdúkerületi főkapitány készített, megtalálható Budapesten a Magyar Nemzeti Levéltárban, a magyar királyi helytartótanács iratai között. Ez a hajdúkerületi szójegyzék lett a legismertebb magyar tolvajnyelvi emlék. A helytartótanács ugyan is a zsivány szótárt kinyomtatta és okulásul szétküldte a törvényhatóságoknak. Mint az a 18. századi hivatalos dokumentumban olvasható, a tolvajnyelven beszélőket el kellett fogni, mert már magának a zsiványnyelvnek a használata is a bűnösség bizonyítéka volt. A böszörményi Cséplő Sára 1782-ben tett vallomása jól példázza ezt, idézem: „Midön Debreczenbe mentünk vólna legelöszször lopni melly ZSiványságra Bokor Judith és Fejér Sára tanitottak, előtte ezt mondották. Ha ZSiványokat találok úgy mondjam csak; Bezzeg vólt jó viz nyalék pozdorját ami annyit jelentett, hogy sok ember vólt a Gyólts árusoknál ezért lehetett lopni”.

Összegezve tehát elmondhatjuk: A Hajdúkerületben készített zsiványnyelvi szójegyzékek, melyek a maguk idejében vélhetően jó szolgálatot tettek a bűnüldözésnek mára a magyar tolvajnyelv történetének legértékesebb nyelvemlékeivé váltak  A következőkben a Hajdúkerület iratai között egy másik területre kalauzolom Önöket, jelesül a Boszorkány pereket tárgyaló illetve a különböző tortúrákat-bűntetéseket elrendelő peranyagok világába, ahol például a bírák és ügyészek igen részletesen és a maguk valóságában ábrázolták a vádlottak tetteit, s például a kihallgatási jegyzőkönyveket áttanulmányozva kijelenthetjük, hogy az eljáró hatóság emberei a megfélemlítés mellett sok esetben próbálták csellel vallomásra bírni a vádlottakat. 1703. január 19-én Tiba Jánosnét bírái fővételre ítélték, mert „kenyerének nagyobb részét megette, mégis kerítő lett”. Mivel az ügyész „ördögséggel” is megvádolta, elrendelték, hogy „tüzes fogókkal fogdostassék meg és csapassék feje

Major Borbála aki „maga nyelvével, ki ezer tanú előtt, világosan megvallotta maga paráznaságát. Mely Isten ellen való tetemes cselekedet”ezért 1714. szeptember 12-én „erős megvesszőztetésre” ítélték és elrendelték, hogy ennek végrehajtása előtt „hóhér hozattatván, tortúrával megvallattassék, hogy kiderüljön kik voltak a társai kikkel követte el a paráznaságot.

Az iratokat áttanulmányozva szép számmal találtam kínzásra utasítást adó bírói végzést is.

1724. május 3-án például Gyarmati Gergelynét ítélték megégetésre, mert ellene az ügyész „világosan bizonyította tanúkkal, akik közül a hatodik szemeivel látta boszorkányságát”, a többi tanú pedig igazolta  a „vesztésből és bűvölésből, bájolásból történt cselekedeteit, vesztését és gyógyítását”.  Az ítélet végrehajtása előtt „társai megvallása végett”  a bíró tortúrát rendelt el.

Szoboszló város ügyésze Tóth Györgyné ellen azért emelt vádat, mert „az elmúlt esztendőkben hol kvártélyos németekkel, magyarkatonákkal és egyebekkel, hol éjszaka, hol nappal, hol jászolban, hol házban, hol egyebütt paráználkodott”. Indítványozta, hogy amennyiben a vádlott a tanács színe előtt nem ismerné be gonosz cselekedeteit, „minden haladék nélkül adassék mindjárt hóhér kezébe és kinoztassék, sütögettessék, lajtorja fogakra vonattassék, kötéllel csigáztassék, spanyol csizmába verettessék, haja elborotváltatván szurokkal és hideg vízzel csepegtessék, egyszóval minden kinokkal gyötrettessék. Azután hóhér által feje vétettessék. Míg ez meg nem lenne, az alsó tömlöcbe vettessék és erős áristomban tartassék”.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

global pharmacy canada 347 mg

(StephenGop, 2019.06.04 13:48)

Hi there! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/#canadian-pharmacies-mail-order>canadapharmacyonline com</a> beneficial web site.

prescription without a doctor's prescription 238 mg

(StephenGop, 2019.06.03 19:13)

Hello there! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/#legitimate-online-pharmacies>best online pharmacy</a> very good web page.

online pet pharmacy 365 mg

(LarrymiB, 2019.06.03 01:19)

Hello there! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/#global-pharmacy-canada>online pharmacy tramadol</a> very good web page.

canadian pharmacies 108 mg

(StephenGop, 2019.06.03 00:19)

Hello there! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/#canada-drugs-no-prescription-needed>pharmacy canada</a> very good web page.

cvs pharmacy jobs apply online 336 mg

(LarrymiB, 2019.06.02 05:59)

Hi there! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/#no-prior-prescription-required-pharmacy>costco online pharmacy</a> great web site.

rx online no prior prescription 30 mg

(StephenGop, 2019.06.02 05:40)

Hello there! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/#direct-pharmacy-usa>prescriptions from canada without</a> excellent web site.

cialis free trial coupon 39 mg

(StephenGop, 2019.06.01 10:57)

Hi! <a href=http://cialishql.com/#free-sample-cialis>cialis daily use</a> excellent website.

cigna online pharmacy 270 mg

(MichealLop, 2019.06.01 04:54)

Howdy! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/#approved-canadian-online-pharmacies>best online pharmacy for viagra</a> beneficial website.

canada pharmacy no prescription needed 175 mg

(Michaeldop, 2019.05.31 21:46)

Hello there! <a href=http://cialisopharmacy.com/#discount-online-pharmacy>best online canadian pharmacy</a> very good web page.

cialis free 456 mg

(StephenGop, 2019.05.31 16:35)

Hello! <a href=http://cialishql.com/#free-cialis-pills>cialis free coupon</a> very good internet site.

online pharmacy programs 121 mg

(Michaeldop, 2019.05.31 02:06)

Hello there! <a href=http://cialisopharmacy.com/#walmart-online-pharmacy>online pharmacy discount code</a> very good web page.

cialis free trial offer 148 mg

(StephenGop, 2019.05.30 22:15)

Hi! <a href=http://cialishql.com/#cialis-free-trial-pack>cialis free trial</a> very good internet site.

rx pharmacy online 492 mg

(Michaeldop, 2019.05.30 06:29)

Hello! <a href=http://cialisopharmacy.com/#hcg-injections-online-pharmacy>pharmacy technician course online</a> very good website.

cialis free trial online 189 mg

(StephenGop, 2019.05.30 03:57)

Howdy! <a href=http://cialishql.com/#free-trial-for-cialis>cialis free trial offer voucher</a> excellent website.

Miranda Lambert Tour Dates 2019

(MiraVal, 2019.05.29 20:44)

Miranda Lambert is my favourite country singer. She is young, beautiful and charming female in her 30s. Her voice takes me away from all issues of this world and I start enjoy my life and listen songs created by her voice. Now the singer is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Maren Morris, Caylee Hammack and others. The concerts scheduled for this year, up to the 23th of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Miranda's concert. All tour dates are available at the <a href=https://mirandalambertconcertdates.com>mirandalambertconcertdates</a>. Visit the website and make yourself familiar with all powerful Miranda Lambert concerts in 2020!

free cialis sample 447 mg

(StephenGop, 2019.05.28 14:31)

Howdy! <a href=http://cialishql.com/#free-trial-cialis-voucher>cialis for free</a> excellent web page.

free cialis 279 mg

(StephenGop, 2019.05.27 20:37)

Hello! <a href=http://cialishql.com/#cialis-free-coupon>free trial cialis online</a> excellent web site.

free samples of cialis 55 mg

(StephenGop, 2019.05.27 02:57)

Hello! <a href=http://cialishql.com/#cialis-free-trial-online>cialis free trial offer voucher</a> great web page.

buy valtrex with no prescription 150 mg

(DavidLib, 2019.05.26 13:54)

Hello there! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/#buy-valtrex-no-rx>valtrex</a> excellent web page.

cigna online pharmacy 96 mg

(Michaeldop, 2019.05.26 11:36)

Hello! <a href=http://cialisopharmacy.com/#best-online-pharmacies>generic online pharmacy</a> great site.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »